Detectiewerk


Naast praktijkspeuren is het nu ook mogelijk om je hond te trainen als detectie en zoekhond. Dit is een unieke kans in Nederland om dit op sport niveau te kunnen gaan doen. Normaal waren de methodes erg geheim en ook ging het met veel druk en dwang gepaard. De methode die Wesley Visscher mij geleerd heeft is zonder druk of dwang en op een positieve manier. We gebruiken daarbij onder andere de klikker en we gaan op zoek naar de motivatie van werken voor de hond. Deze is bij iedere hond anders, we trainen dus 'op maat' per hond.

 Als je al aan het praktijkspeuren bent is het belangrijk dat je eerst het speuren heel goed beheerst voordat je eventueel het detectie en zoekwerk erbij wilt gaan doen. Het zou namelijk verwarrend kunnen werken voor de hond als hij 2 dingen tegelijk moet doen en dat is niet wenselijk.

 

Motivatie!

Bij het trainen van detectiewerk maken we ook gebruik van de natuurlijke driften van de hond. Deze gebruiken we dan om verder te trainen op zijn/haar manier van verwijzen, waarbij hij steeds langer bij het te verwijzen product zal blijven en daar tenslotte in volhard. We werken hierbij met een klikker en een grote beloning voor de hond. Dit kan zijn zijn favoriete speeltje of een allerlekkerst voertje!

Eenmaal overgezet op de verborgen stof, gaan we de motivatie alleen nog buiten de zoekgebieden en alleen na de 'clicker' gebruiken. In de hogere levels werken we ernaar toe dat zelfs de in het 1e level gebruikte motivatie voorwerp ( speeltje of voer) genegeerd gaat worden en dat de verborgen stof vinden het allerbelangrijkste is!

Als de verwijzing er sterk inzit gaan we werken met verleidingsgeuren en daarna werken we ernaar toe om ook in ruimtes te zoeken en te verwijzen. Hierbij komt het ook op de baasjes aan, want je zal je hond goed moeten kennen/lezen wil je eenmaal in een ruimte gaan zoeken met je hond.

Levels!

Bij TauTrack Speurhonden Opleiding Centrum is de mogelijkheid tot het behalen van certificaten. Ook gaan we trainen om mee te doen met de georganiseerde wedstrijd van Wesley Visscher 'Beste speurhond'.

We beginnen allemaal op Level 1 te trainen met onze honden. Level 1 en 2 cursisten zullen ook door elkaar in de groep zitten. Het leuke eraan is, dat je als level 1 direct kan zien waar je bij level 2 naar toe werkt. De levels 3, 4, 5, en 7 zullen niet op een vaste locatie trainen. Daarom zitten deze cursisten ook wel door elkaar in de groepen, maar apart van de level 1 en 2 die wel op een vaste locatie trainen. De levels 3, 4, 5, 6 en 7 krijgen elke week een update waar er getraind word.

De examens voor Level 1 en 2 worden door mijzelf, Megin (mod 4) of Stefanie (mod 1) afgenomen. Bij Level 2 word er al wel een filmpje ingestuurd naar SIFD, zodat deze mee kijken wat het daadwerkelijke niveau van jou als hond/handler combinatie bent. Level 3 wordt door Nathascha (mod 4) afgenomen.

De examens voor de hogere levels 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10 worden door externe instructeurs van SIFD afgenomen volgens hen streng geldende normen.

Veiligheid!

Je kunt je hond op een geur trainen wat je wilt. Het is echter om veiligheidsredenen NIET mogelijk om op explosieven of brandversnellers te zoeken. Dit is een specialistische tak en daarbij moet meegenomen worden dat brandversnellende middelen de gezondheid kunnen schaden van je hond. Verder staat het je vrij om te kiezen welke geur je leuk vind om te trainen. Te denken aan: Geld, tabac, koffie, thee etc.

Inschrijven!

Het inschrijven dient per lessenreeks te gebeuren. Op de dag dat de 1e les van de lessenreeks start, kan je inschrijven voor de volgende lessenreeks. Deze dient ook direct na de bevestiging van inschrijven, over gemaakt te worden op de bankrekening van TauTrack. Geen betaling, is ook geen inschrijving en kan je plaats naar de volgende gaan. Eerder gevolgde lessenreeksen bij TauTrack geven geen recht of vanzelfsprekendheid dat je dezelfde lesdag of tijd ook weer hebt bij de volgende lessenreeks. Je zult zelf op tijd je inschrijving in orde moeten maken via WattaApp of email.

 

 

Wanneer starten de lessen?

Het zijn 7 lessen, waarin je de basis van verwijzen leert. Heb je al eerder mee gedaan aan de cursus, dan werk je op je eigen niveau verder naar Certificaat | of certificaat ||. Dit betekend dat je ook los in de ruimte gaat leren zoeken en met verleidingsgeuren zal gaan werken.


De volgende datums zijn de lessen:                                       

 

 

 

START JANUARI 2024
Locatie: Nieuwendijk.
Instructrice: Nathascha van der Heiden (maandag en donderdag)
SIFD LEVEL 1 & 2
START THEORIE: maandag 15 januari 19.00 online

Maandagavond:
22 januari, 19 februari, 4 en 18 maart, 8 en 15 april/examen
19.00 (VOL) en 20.30 (VOL)

Donderdagochtend:
25 januari, 22 februari, 7 en 21 maart, 4 en 11 april/examen
10.00 (nog 1 plaats) en 11.30 (nog 2 plaatsen)

 

 

 

LEVEL 3+
Instructrice: Megin Mastenbroek & Nathascha (maandag)
THEORIE: maandag 15 januari om 20.15 ( level 3 tm 6)
EXAMEN: zaterdag 6 april 2024

Maandagavond:
29 januari, 12 februari, 26 februari, 11 en 25 maart
19.00 (VOL) en 19.00 (VOL) en 20.30 (VOL)

Donderdagochtend:
18 januari, 1 en 29 februari, 14 en 28 maart
10.00 (VOL) en 11.30 (VOL)

 

LEVEL 7+:
Geen theorie in de Theorieweek.
Jullie krijgen apart een les op een externe locatie aangeboden, datum in overleg

 

PRIJS voor de lessenreeks: €169,00

Prijs inclusief theorie en examen door een gecertificeerd SIFD examinator!

 

 

 

Verwacht?

Start volgende lessenreeks:

Lessenreeks September 2024

Je kan je inschrijven op de wachtlijst voor de nieuwe lessenreeksen. Je wordt dan daarna via mail om de hoogte gebracht als we weer gaan starten.

De locatie?

N&N Dogtrainers
Rijksweg 40a
Nieuwendijk

 

 

 

Op de speurwedstrijd van Wesley Visscher is Mieke met Shibi 'Beste speurhond 2016' - Level I, geworden!