Detectiewerk


Naast praktijkspeuren is het nu ook mogelijk om je hond te trainen als detectie en zoekhond. Dit is een unieke kans in Nederland om dit op sport niveau te kunnen gaan doen. Normaal waren de methodes erg geheim en ook ging het met veel druk en dwang gepaard. De methode die Wesley Visscher mij geleerd heeft is zonder druk of dwang en op een positieve manier. We gebruiken daarbij onder andere de klikker en we gaan op zoek naar de motivatie van werken voor de hond. Deze is bij iedere hond anders, we trainen dus 'op maat' per hond.

 Als je al aan het praktijkspeuren bent is het belangrijk dat je eerst het speuren heel goed beheerst voordat je eventueel het detectie en zoekwerk erbij wilt gaan doen. Het zou namelijk verwarrend kunnen werken voor de hond als hij 2 dingen tegelijk moet doen en dat is niet wenselijk.

 

Motivatie!

Bij het trainen van detectiewerk maken we ook gebruik van de natuurlijke driften van de hond. Deze gebruiken we dan om verder te trainen op zijn/haar manier van verwijzen, waarbij hij steeds langer bij het te verwijzen product zal blijven en daar tenslotte in volhard. We werken hierbij met een klikker en een grote beloning voor de hond. Dit kan zijn zijn favoriete speeltje of een allerlekkerst voertje!

Eenmaal overgezet op de verborgen stof, gaan we de motivatie alleen nog buiten de zoekgebieden en alleen na de 'clicker' gebruiken. In de hogere levels werken we ernaar toe dat zelfs de in het 1e level gebruikte motivatie voorwerp ( speeltje of voer) genegeerd gaat worden en dat de verborgen stof vinden het allerbelangrijkste is!

Als de verwijzing er sterk inzit gaan we werken met verleidingsgeuren en daarna werken we ernaar toe om ook in ruimtes te zoeken en te verwijzen. Hierbij komt het ook op de baasjes aan, want je zal je hond goed moeten kennen/lezen wil je eenmaal in een ruimte gaan zoeken met je hond.

Levels!

Bij TauTrack Speurhonden Opleiding Centrum is de mogelijkheid tot het behalen van certificaten. Ook gaan we trainen om mee te doen met de georganiseerde wedstrijd van Wesley Visscher 'Beste speurhond'.

We beginnen allemaal op Level 1 te trainen met onze honden. Level 1 en 2 cursisten zullen ook door elkaar in de groep zitten. Het leuke eraan is, dat je als level 1 direct kan zien waar je bij level 2 naar toe werkt. De levels 3, 4, 5, en 7 zullen niet op een vaste locatie trainen. Daarom zitten deze cursisten ook wel door elkaar in de groepen, maar apart van de level 1 en 2 die wel op een vaste locatie trainen. De levels 3, 4, 5, 6 en 7 krijgen elke week een update waar er getraind word.

De examens voor Level 1 en 2 worden door mijzelf, Megin (mod 2) of Stefanie (mod 1) afgenomen. Bij Level 2 word er al wel een filmpje ingestuurd naar SIFD, zodat deze mee kijken wat het daadwerkelijke niveau van jou als hond/handler combinatie bent. Level 3 wordt door Nathascha (mod 3) afgenomen.

De examens voor de hogere levels 4, 5, 6, 7 en 8 worden door externe instructeurs van SIFD afgenomen volgens hen streng geldende normen.

Veiligheid!

Je kunt je hond op een geur trainen wat je wilt. Het is echter om veiligheidsredenen NIET mogelijk om op explosieven of brandversnellers te zoeken. Dit is een specialistische tak en daarbij moet meegenomen worden dat brandversnellende middelen de gezondheid kunnen schaden van je hond. Verder staat het je vrij om te kiezen welke geur je leuk vind om te trainen. Te denken aan: Geld, tabac, koffie, thee etc.

Inschrijven!

Het inschrijven dient per lessenreeks te gebeuren. Op de dag dat de 1e les van de lessenreeks start, kan je inschrijven voor de volgende lessenreeks. Deze dient ook direct na de bevestiging van inschrijven, over gemaakt te worden op de bankrekening van TauTrack. Geen betaling, is ook geen inschrijving en kan je plaats naar de volgende gaan. Eerder gevolgde lessenreeksen bij TauTrack geven geen recht of vanzelfsprekendheid dat je dezelfde lesdag of tijd ook weer hebt bij de volgende lessenreeks. Je zult zelf op tijd je inschrijving in orde moeten maken via WattaApp of email.

 

Wanneer starten de lessen?

Het zijn 7 lessen, waarin je de basis van verwijzen leert. Heb je al eerder mee gedaan aan de cursus, dan werk je op je eigen niveau verder naar Certificaat | of certificaat ||. Dit betekend dat je ook los in de ruimte gaat leren zoeken en met verleidingsgeuren zal gaan werken.


De volgende datums zijn de lessen:

START IN SEPTEMBER 2021 VOL VOL VOL!!! alle cursussen die in sept zijn gestart zitten VOL!!
Locatie: Geertruidenberg.
Instructrice: Megin Mastenbroek
SIFD LEVEL 1 & 2
START THEORIE: 6 september (via TEAMS door Nathascha/Megin)
LESSEN Maandagavond:
13, 27 september, 11, 25 oktober, 8, 22 oktober(examen)

LESSEN woensdagavond:
22 sept, 6 en 20 okt, 3 en 17 november

 

 LEVEL 3+
Instructrice: Nathascha van der Heiden (maandag/donderdag) Megin Mastenbroek (Woensdag)
THEORIE: 8 september (via TEAMS door Megin 19.00 3/4 om 20.15 5/6)
EXAMEN: 11 december 2021

Maandagavond:
20 sept, 4 en 18 okt, 1 en 15 november

Woensdagavond:
22 sept, 6 en 20 okt, 3 en 17 november
 
Donderdagochtend:
16 en 30 september, 21 okt, 4 en 18 november


LEVEL 7+:
Geen theorie in de Theorieweek.
Jullie krijgen apart een les op een externe locatie aangeboden, datum in overleg.

 

 

START IN JANUARI 2022
Locatie: Geertruidenberg.
Instructrice: Megin Mastenbroek
SIFD LEVEL 1 & 2
START THEORIE: 17 januari 2022

Maandagavond:
31 jan, 14 feb, 28 feb, 14 maart, 28 maart, 11 april/examen
19.00 en 20.30 max 5 cursisten per groep.

 

LEVEL 3+
Instructrice: Nathascha van der Heiden (maandag/donderdag) Megin Mastenbroek (Woensdag)
THEORIE: 24 januari 2022    -     19.00 3/4 om 20.15 5/6)
EXAMEN: zaterdag 6 april 2022 (workshop/examendag)

Maandagavond:
7 feb, 21 feb, 7 maart, 21 maart, 4 april
19.00 en 20.30 max 5 cursisten per groep

Woensdagavond:
9 feb, 23 feb, 9 maart, 23 maart, 6 april
19.00 en 20.30 max 5 cursisten per groep

Donderdagochtend:
27 jan, 10 feb, 24 feb, 10 maart, 24 maart
10.00 en 11.30 max 5 cursisten per groep

LEVEL 7+:
Geen theorie in de Theorieweek.
Jullie krijgen apart een les op een externe locatie aangeboden, datum in overleg.

PRIJS voor de lessenreeks: €163,00

Prijs inclusief theorie en examen door een gecertificeerd SIFD examinator!

 

WORKSHOPS:
Luchtvaart-zoekingen 1 start in mei 2022

Luchtvaart-zoekingen 2 start in mei 2022

Prijs; 239,00

 

Verwacht?

Start volgende lessenreeks:

Lessenreeks September 2022

Je kan je inschrijven op de wachtlijst voor de nieuwe lessenreeksen. Je word dan daarna via mail om de hoogte gebracht als we weer gaan starten.

 

Komen de datums je niet uit? Wil je eerder starten, dan de gegeven datums?

Dat kan!! We hebben ook een E-LEARNING programma. Je kunt daarbij kiezen uit de cursussen:
- SIFD LEVEL 1
- SIFD LEVEL 2
- Target & Focus

 

 

De locatie?

Geertruidenberg, Heulweg.
De loods van de Bergse Beestenboel.

 

 

 

Op de speurwedstrijd van Wesley Visscher is Mieke met Shibi 'Beste speurhond 2016' - Level I, geworden!